Det pågår mycket i vår omvärld just nu. Efter två år med pandemi trodde många av oss att livet skulle börja återgå till det vanliga. Men så blev det inte. Det är krig i Europa och närmare tre miljoner människor är på flykt.
I tidningarna står det inte bara om kriget i Ukraina, men även om hur Sveriges förmåga att hantera en kris ser ut.
Det är klart att det här påverkar oss, konstigt vore det annars. Att tro att vi ska kunna fortsätta må och agera som vanligt är mycket begärt. Det är förståeligt om man känner sig ofokuserad, ledsen, trött eller har ångest. Du är inte ensam.
Många jag pratar med har svårt att hantera det ständiga nyhetsflödet och vet inte vad de ska göra av sin oro.
Man mår dåligt över att man lever som vanligt och man oroar sig för vad som möjligtvis kan hända och känner sig samtidigt otillräcklig när det kommer till att hjälpa de som behöver hjälp. Många pratar om en känsla av hopplöshet och en malande oro.
Det är såklart befogade känslor. Men det är också bara känslor. Så länge det finns bra människor i världen som är beredda att göra saker, som vill hjälpa, förändra och förebygga – så finns det hopp om förbättring.
Känslan av hopplöshet kommer när vi överöser oss själva med stora berättelser, sammanhang och negativa händelser som känns övermäktiga och vi för en stund öser på för mycket så att vår låga slocknar.
Men vi behöver inte stanna där.
Jag tänker att det är viktigt att komma ihåg att det inte hjälper någon att vi går runt och oroar oss, knarkar nyheter och mår dåligt dygnets alla timmar. Vi ska såklart hålla oss uppdaterade, göra vad vi kan och förbereda oss rimligt på att läget kan förändras, men ingen blir hjälpt av att du går under av oro eller ångest.
Att du är förberedd och påläst – och mår så bra du kan – är bra för alla. För de som flyr behöver möta människor som hjälper till, som kan ta bra beslut, som är beredda att rycka in.
De som ännu är mitt i skiten behöver se att det finns hopp om ett vanligt liv utan krig. Hur jobbigt det än är samexisterar glädje och sorg, hopp och förtvivlan, kärlek och hat samtidigt. Alltid. Vi behöver påminna oss om det och göra vad vi kan, utan att dras med av känslan av hopplöshet.
Med det sagt, här är mina sju tips för att må lite bättre mitt i allt detta.
1. Minska ditt intag av nyheter – och välj var du ser/läser nyheter.
Undvik ställen med clickbait artiklar & rubriker som bara vill locka läsare. Välj nyhetssidor med sakliga artiklar och verifierade källor. Exempelvis Tv4 nyheterna, Dagens Nyheter, SVT, Sveriges Radio eller Vadvivet.
2. Bestäm dig för en ”nyhetstid” och läs/se bara nyheter under den tiden.
Välj en tid på dagen då du ser eller läser nyheter. Börja inte scrolla direkt på morgonen om det är jobbigt, och avsluta inte dagen med det. Se till att ta in nyheter, men gör det på en tidpunkt på dagen då du känner dig okej och har tid att bearbeta.
3. Minska din scroll-tid på sociala medier – och välj vilka du följer.
Att scrolla mindre är alltid bra för vårt välmående, extra mycket när flödet av information och bilder blir så stort som nu. Om du lätt blir berörd av bilder från kriget, följ inte konton som delar bilder. Att du inte följer betyder inte att du inte bryr dig, bara att du tar ansvar över din egen hälsa.
Om du ändå vill ta del av bilder och historier från kriget – gå medvetet in på de kontona och läs och ta del av det när du har din ”nyhetstid”. Övrig tid undviker du det.
4. Prata med människor du litar på
Om du är orolig hjälper det att prata med människor som du litar på och ventilera allt som händer. Se bara till att det är personer som inte ökar din oro eller rädsla i onödan. Om någon du har i din närhet gör dig mer rädd eller illa till mods, säg till hen att det inte hjälper dig och be personen tagga ner. Om det inte hjälper, ge dig själv lite space. Det är okej.
5. Hitta ett sätt att hjälpa till
Hitta ett sätt att engagera dig eller hjälpa till, även om det kanske känns litet. Skänk pengar där du kan, ta hand om dig själv och lyssna på de i din närhet som är oroliga. Se till att inte dela nyheter eller rubriker som inte är verifierade och var allmänt källkritisk. Var en bra medmänniska och ha ögonen öppna efter ställen där du kan hjälpa till, i det lilla. Att hjälpa andra gör att vi mår bättre och gör att vi känner att vi Gör något.
6. Agera på det du kan – var förberedd
Ett bra sätt att hantera rädsla är att agera på det vi kan kontrollera. Att inte ignorera rädslan, utan se var den faktiskt kommer ifrån – och vad vi kan förebygga och kontrollera.
I det här fallet kan det vara att se till att du har din grundläggande förberedelse för ett ev strömavbrott eller liknande klart. Du behöver inte gå banans på prepping, men att ha det mest grundläggande hemma ger en känsla av lugn och är också bra för samhället i stort. Info om vad som är rimlig förberedelse finns på msb.se.
Att du är förberedd är också ett sätt att hjälpa andra.
7. Gör roliga saker och sånt som gör dig glad – utan att ha dåligt samvete
Sorg och glädje kommer alltid att samexistera. Att du går och mår dåligt och oroar dig dygnets alla timmar hjälper ingen. Att göra sånt som gör oss glada och som vi mår bra av är ett sätt att fylla på energi & påminna oss om vad livet ska och borde handla om för alla. Det ger dig en känsla av meningsfullhet och gör att andra också påminns om vad det är vi strävar efter. Om du har energi gör det också att du har energi att ge.
Dessutom, att du är lugn, mår bra och kan ta rationella beslut är positivt. Så njut av det som är härligt och roligt i ditt liv just nu, det gynnar alla.
Det var mina personliga tips på hur du kan minska ångest och oro när världen känns osäker. Jag rekommenderar också verkligen det här videoklippet från Jane Goodall om just hur det du gör i det lilla – påverkar helheten. Något att ta fasta på när allt känns lite skakigt.
Kom ihåg att ta hand om dig själv och dina nära – och hjälp till där du kan. Även om det känns litet i stunden kan det göra en enorm skillnad för andra. ♡
Har du fler tips? Dela dom gärna i kommentarerna!
/Amanda