Navigera med karta och kompass

Inlägg i betalt samarbete med Silva

Intresset för att vara ute i naturen ökar hela tiden och allt fler människor söker sig ut i skogen och upp på fjället. Att vara ute i naturen är fantastiskt, det kan fylla behovet av både lugn och adrenalin beroende på vad man tar sig an för äventyr. Själv älskar jag att springa i fjällen, men också att åka upp till fjälls och bara vara.

Oavsett om man är van att vara ute eller just har börjat finns det en sak man alltid bör ha med sig i packningen – karta och kompass. Även om man ska på en kortare tur i kända områden kan det komma väl till pass om vädret slår om och dimman drar in. Att navigera på ett kalfjäll eller i en snårig skog i dimma kan vara rätt svårt, även om man är van. Karta och kompass är en enkel livlina som kan se till att ni tar er hem även om vädret slår om.

Men som med så mycket annat fyller karta och kompass ingen funktion alls, om man inte vet hur man använder dom! Om man är helt ovan kan det vara svårt att veta var man ska börja, och att navigera efter kompass kan kännas som rena grekiskan.

Hur lär man sig att navigera med karta och kompass?

Om du aldrig har använt karta och kompass tidigare kan det vara bra att börja med kartan. Köp en vandringskarta över ett närområde och ta med dig den när du ger dig ut. Gå efter olika stigar och ta fram kartan med jämna mellanrum och lär dig hitta igen var du är. Notera din omgivning och se om du kan hitta kännetecken du ser i omgivningen även på kartan.

Bra saker att hålla utkik efter, som också är lätta att hitta igen på kartan, är vattendrag, stigar som korsas, branta bergssidor eller backar, myrmark etc. När du ser såna, hitta igen dom på kartan!

Alla kartor är gjorda i olika skala, det gör att dom är olika detaljerade och att en centimeter på kartan kan vara olika långt i verkligheten, beroende på vilken skala den är gjord i. Den vanligaste skalan är 1:25000 eller 1:50000 där den förstnämnda är mest detaljerad.

Stigar som korsas eller delas upp, ett bra riktmärke som ofta är lätt att hitta på kartan.
Vattendrag är ofta också lätta att hitta igen på kartan. Titta på formen på älven eller sjön för att se var någonstans du befinner dig.
Branta bergssidor är ofta lätta att hitta på kartan, titta efter de ljusbruna linjerna som visar höjdmeter, ju tätare linjerna är på kartan, desto brantare är det i verkligheten.

Om du gör det här ofta blir du tryggare i att vara ute och vet att du lätt hittar igen var du är någonstans på en karta. Det är en förutsättning för att sedan kunna ta ut riktning med kompass.

Att göra det här är också en rolig aktivitet om man är ute med barn! Det är bra att börja öva tidigt och barn är ofta bättre än man kanske kan tro på att lägga märke till detaljer i sin omgivning!

Ta ut riktning med hjälp av kompassen

När du känner dig trygg med kartan är det dags att lära dig navigera med kompass. Det finns massor av olika sorters kompasser som ser ut på olika sätt. Den du ser på bilden heter ranger. Att ta ut riktning är inte så svårt som man kanske kan tro.

1. Utgå från punkten på kartan där du befinner dig. Hitta den punkt dit du vill gå. Lägg kompassen med långsidan så att den linjerar från punkt A till B.

2. Vrid kompasshuset så att linjerna och norrpilen (den fasta röda, inte den rörliga kompassnålen) är parallella med kartans linjering (linjerna som går från norr till söder). Norrpilen ska peka norrut på kartan (fortfarande, inte kompassnålen)

3. Ta bort kartan och håll kompassen horisontellt i handen. Vrid dig så att kompassnålen (den rörliga) linjerar med norrpilen (den fasta). Nu pekar kompassen ut färdriktningen genom pilen längst fram på kompassen.

4. Ta ut ett riktmärke du ska gå mot och börja gå! När du kommer dit, ta fram kompassen igen och ta ut ett nytt riktmärke. Kom ihåg att om du går lite fel hela tiden blir det mycket fel om du går långt, så var noga!

Tänk också på att mobiltelefoner, elledningar och annat gör att kompassnålen får fnatt. Tänk på att hålla sånt borta från kompassen när du ska ta ut riktningen!

Öva på att ta ut riktningen på ställen du känner till, så att du vet om det blir rätt eller fel.

Du kan också öva genom att gå en liten bit bort från en stor Stig och navigera tillbaka till stigen. Kom ihåg, ju mer du övar när du är på ett känt område och i lugn och trygg miljö – desto tryggare kommer du vara när du faktiskt behöver det!

Att lära sig navigera med karta och kompass öppnar också upp ännu fler möjligheter till äventyr.

Att gå utanför redan trampade stigar och hitta nya fina ställen att upptäcka. Tänk bara på att aldrig ge dig ut om du inte känner sig säker. Du ska alltid packa med dig kläder för sämre väder, något att äta och en första förbandslåda.

Om du ger dig ut utanför mobiltäckning kan det också vara bra med satellittelefon eller något annat för att kunna skapa kontakt om du trots allt går vilse, eller skadar dig.

Vill du lära dig mer om att navigera med karta och kompass?

Silva vill hjälpa fler att öka sina kunskaper om att vistas i naturen och navigera själva. Därför har de lanserat en kompasskola med mer information om hur man navigerar och vad som är bra att tänka på. Där hittar du mer kunskap för att fylla på innan du ger dig ut!

Se filmen: Så här navigerar du – enkelt som 1-2-3

Kom ihåg att testa alla dina kunskaper innan du ger dig ut, som jag skrev i början – karta och kompass gör ingenting om du inte vet hur du använder dom!

Att lära sig hur man använder dessa två verktyg är bra, även om man inte har ambitionen att ge sig ut på stora äventyr. För ju mer du kan, desto tryggare blir du och desto roligare kommer du att ha!

Jag önskar dig många härliga träningstillfällen och storslagna turer!

Amanda heter jag och är certifierad Coach. Jag är också mamma till två barn, matte till två hundar, fru till en musiker och född och uppvuxen i norr. Jag skriver personlig utveckling, personliga funderingar, om äventyr i naturen och livet norr om polcirkeln.

På bloggen får du läsa om högt och lågt, djupt och ytligt, forskning och personliga upplevelser – allt i en härlig blandning.

Explore Outdoor

Eufori och total avkoppling i Bad Gastein

Jag kommer fram till Bad Gastein vid lunchtid och får hotellrummet direkt. Utsikten från balkongen är otrolig. Solen skiner och bergen skapar en otrolig backdrop bakom de färgglada husen. Jag byter om direkt, packar ner kameran, en gel, vindjackan och ger mig ut. Det har gått fem år sen jag

Läs mer →
Vardag

En snöig och enkel påsk ute i skogen

Det är mitten på april och påsken har kommit och gått. Vi firade påsken i vår egen stuga, ett mål som vi strävat mot hela hösten och vintern. Att hinna få stugan redo för att spendera påskhelgen där, och vi lyckades! Även om det ännu saknas golv- och taklister och

Läs mer →
Explore Within

Tankar och känslor är också vanor

Vad tänker du på när jag säger rutiner och vanor? De allra flesta tänker på saker vi gör. Kanske vilken tid vi kliver upp på morgonen, vad vi gör innan vi går och sover, hur mycket vi tränar eller vad vi äter. Men har du tänkt på att även våra

Läs mer →